Nieuw digitaal thuisloket levert attesten onmiddellijk af : De stad Geel breidt haar digitale dienstverlening uit. Vanaf 5 oktober kan je 18 attesten en uitreksels van de dienst burgerzaken online aanvragen. In de meeste gevallen wordt de aanvraag automatisch verwerkt en ontvang je binnen een paar minuten de link naar het document in je mailbox. Dit levert veel tijdswinst op zowel voor de burger als voor de dienst burgerzaken. Het enige wat je nodig hebt, is een eID-kaartlezer en de PIN-code van je eID.
Om een officieel document aan te vragen, surf je naar het digitaal loket op www.geel.be. Voor een automatische en snelle verwerking kies je voor aanvragen 'met eID'. Het digitaal loket zoekt in de backoffice naar het document, ondertekent dit digitaal en stuurt onmiddellijk de link door naar je mailbox. Geen kaartlezer? Het is uiteraard mogelijk om een document aan te vragen zonder eID en kaartlezer. De verwerking van de aanvraag duurt dan 3 tot 5 werkdagen.
Je kan dus, zowel met als zonder eID, 7 dagen op 7 uittreksels en attesten aanvragen, zonder dat je hiervoor naar het stadhuis hoeft te komen. Een overzicht van de uittreksels en attesten vind je op www.geel.be.
Dag van de Jeugdbeweging: ontbijt op de Markt
Vrijdag 20 oktober is het opnieuw zover, de hoogdag van alle jeugdbewegingen in Geel en heel Vlaanderen: de Dag van de Jeugdbeweging. Ook dit jaar trakteert de Geelse jeugdraad en dienst jeugd met een gratis ontbijt voor iedereen in uniform. Kom tussen 7.30 en 8.30 uur op de Markt genieten van een heerlijke koffiekoek, lekkere fruitsap en de gezellige sfeer. Dit jaar is het thema 'spelen'. Kan jij raden wat de Dag van de Jeugdbeweging voor jou in petto heeft?
meer info: dienst jeugd, 014 56 68 00, jeugd@geel.be
Werelddag van Verzet tegen Armoede
Dinsdag 17 oktober is 'Werelddag van Verzet tegen Armoede'. Op deze dag organiseert SPAAK (Samen Paraat tegen Armoede in de Kempen) een fakkeltocht door de straten van Geel om de armoedeproblematiek in de kijker te zetten. Samenkomst om 19 uur in de refter van het Sint-Aloysiusinstituut, Kollegestraat 15 (ingang Schuttershof).
Na de inleiding vertrekt de fakkeltocht. Om 21 uur wordt de avond afgesloten met een receptie. Iedereen welkom, groot, klein, oud en jong, want mensen in armoede hebben jullie benen nodig! Wil je thuis je solidariteit tonen? Hang dan op dinsdag 17 oktober een geknoopt wit laken uit je raam. De vzw Al-arm wil je graag een laken lenen als je er geen hebt.
Workshop 'Een gekruid verhaal'
Tot eind november kunnen kinderen vanaf 7 jaar met hun klas of jeugdvereniging een workshop volgen over kruiden in het Gasthuismuseum. Eerst luister je naar het verhaal 'Het rozemarijnstruikje'. Daarna leer je op een leuke manier kruiden (her)kennen. Je ontdekt waarvoor deze kruiden vroeger gebruikt werden en waarom kruiden ook nu nog belangrijk zijn.
Wist je dat je met kruiden een massageolie kan maken? Wil je dit proberen? Spreek dan je leerkracht, leiding van je jeugdbeweging of verantwoordelijke van je vereniging aan. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar het Gasthuismuseum met vermelding van de school/vereniging, de dag, het uur en het aantal deelnemers. De kostprijs per kind bedraagt 5 euro, begeleiding en materialen inbegrepen.
Thema-avond 'Drugs en Preventie'
Op donderdag 25 oktober organiseert het Huis van het Kind de thema-avond 'Drugs en Preventie'. De drugsproblematiek is voor ouders dikwijls een beangstigend thema. Ouders voelen zich ongerust en onzeker, wat communiceren met de kinderen moeilijk maakt.
Daarenboven lijken kinderen over heel wat meer informatie te beschikken. Hun vragen, opmerkingen en reacties plaatsen de ouder soms met de rug tegen de muur. Door in groep na te denken en te discussiëren wil de thema-avond rust brengen en het inzicht van de ouders versterken. Tim Cools, deskundige drugpreventie en drughulpverlening, geeft tips op 25 oktober van 19 tot 21 uur in ontmoetingscentrum 't Fortun, Smissestraat 3 in Laakdal. De avond is gratis, je moet wel inschrijven via katrien.gilis@geel.be.
Het Magenta-project: workshops voor ouders met een zorgenkind
Heb je een kindje met een ernstige ziekte, handicap, beperking of stoornis? Dan is het Magenta-project misschien iets voor jou. De KU Leuven PraxisP, in samenwerking met het Huis van het Kind, werkt samen met jou rond verschillende thema's zoals zorg-werk-leven balans, samenwerking met hulpverleners, teamwerk met je omgeving, dossierbeheer en genieten van het leven.
Het Magenta-project bestaat uit vier workshops, telkens op donderdagavond van 19.30 tot 22 uur. De workshops vinden plaats in het Sociaal Huis op 26 oktober, 9 en 23 november en op 7 december. De prijs voor de reeks bedraagt 32 euro per persoon of 48 euro per koppel. Inschrijven kan op www.magentaproject.be. Passen de datums niet voor jou?
Je kan je gegevens invoeren op het aanmeldingsformulier en dan krijg je een mail als ze een nieuw initiatief opzetten in je regio. Op www.magentaproject.be vind je ook meer info over de workshops en getuigenissen van ouders.
meer info: Katrien Gilis, coördinator Huis van het Kind, 014 56 73 44, katrien.gilis@geel.be
Dirk Draulans komt naar de bib
'In de greep van je genen', een lezing door Dirk Draulans, kan je bijwonen op woensdag 18 oktober in de bibliotheek. Bioloog, journalist en schrijver Dirk Draulans vertelt over overgewicht, onredelijke angst en de biologie van seks. Hij neemt je mee op een zwerftocht doorheen de wondere wereld van onze genen.
Die verklaart waarom sommige mensen wel en andere niet profiteren van een goed dieet, en waarom velen van ons zo gemakkelijk bang gemaakt kunnen worden. Wil je begrijpen waarom het zo moeilijk kan zijn om vat te krijgen op bepaalde cruciale aspecten van je leven? Kom op woensdag 18 oktober om 20 uur naar de bib en volg Dirk Draulans op zijn zwerftocht. De lezing wordt gegeven in samenwerking met VormingPlus Kempen.
meer info: bibliotheek - 014 56 67 50 - bibliotheek@geel.be
Playmobiel op bezoek in Oosterlo
De PlayMobiel trekt er weer op uit. Woensdag 18 oktober staat de PlayMobiel in Oosterlo. Je kan komen meespelen van 14 tot 17 uur op het speelplein in Van Hoornestraat. In de PlayMobiel vind je een heleboel speelgoed waarmee je de gekste spelletjes kan doen. Alle kinderen, samen met hun ouders, grootouders, grote broers of zussen, zijn welkom om gratis mee te spelen. Onze animatoren kunnen niet wachten om er in te vliegen. Kom je meespelen?
meer info: dienst jeugd, 014 56 68 00, jeugd@geel.be
Infoavond bevolkingsonderzoek darmkanker
Op donderdag 26 oktober kan je in dienstencentrum Luysterbos terecht voor informatie over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Meer dan 5000 Vlamingen per jaar worden dan ook geconfronteerd met deze ziekte.
Elk jaar eist darmkanker in Vlaanderen bijna 2000 levens. Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Bovendien verloopt de behandeling dan ook gemakkelijker.
Daarom is screening zo belangrijk. Kom op 26 oktober om 14 uur naar het Luysterbos en laat je goed informeren zodat je niet verrast wordt door deze ziekte. Je kan inschrijven tot en met donderdag 19 oktober.
meer info: LDC Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be